Disse vil vekke gospelgleden

Sammen med Kine Ludvigsen og sønnen Ole, vil Arnold Børud vise alle som vil at de kan synge gospel. – Det tar bare ti minutter, sier gospelveteranen.

Olav Solvang: 03.02.2017

To år etter at Leif Ingvald Skaug startet korkonseptet Gospel Explosion, hvor sangglade mennesker mellom 20 og 60 år har blitt med i prosjektkor uten noen form for prøvesynging, er det nå klart for en større satsing på det samme konseptet. Nesten 47 år etter at han startet sitt første kor, Betania Ungdomskor i Askim, er også Arnold Børud klar å bli med på laget. 69-åringen som er mest kjent for koret Tvers på 1970 og 80-tallet, og senere gruppen Mini-Tvers, sluttet i november i fjor som leder for koret Big ved Bibelskolen i Grimstad, men ikke for å bli pensjonist.

– Musikk, særlig gospel, er for meg den beste vitamininnsprøytningen jeg kan tenke meg. Derfor er det så gøy å formidle dette til andre også. Gospel Explosions lavterskelprofil; at alle som vil kan være med, er i min ånd: Gleden og formidlingstrangen er det viktigste, sier Børud.

 

Totalformidling

Børud lover at alle Gospel Explosion-kor, uansett hvor uerfarne deltakerne er, skal låte som ei kule etter ti minutter.

– Det handler bare om å synge seg glad og god. Jeg sier «hyggelig å se dere», så setter vi i gang med noe enkelt som alle kan være med på. I slike sammenhenger er formidlingsgleden, kroppsspråket og ansiktsuttrykket viktigere enn stemmen. Det handler om en totalformidling, sier Børud.

Repertoaret de skal øve inn før avslutningskonserten i deltakernes respektive menigheter, er en blanding av Andrae Crouch-låter og andre kjente gospelhits og favorittsanger.

– Jeg har gjennom de øvelsene og konsertene vi allerede har hatt sett at det er et voldsomt behov for å synge i kor, og særlig gospelsanger. Når vi nå har styrket laget med noen av de fremste gospelsangerne og motivatorene på feltet; Arnold Børud, Ole Børud og Kine Ludvigsen, regner jeg med at enda flere vil bli med på dette, sier Leif Ingvald Skaug.

LES OGSÅ: Noen ganger trenger vi nye veier inn til vanskelige spørsmål. NRK-serien Flukt er en av dem.

 

Blomstring

Den 8. januar avsluttet Gospel Explosion forrige runde med kor- og gospelinspirasjon i Ullern kirke i Oslo. Etter ti uker med ukentlig øving, holdt de omlag 50 amatørsangerne en konsert som samlet full kirke.

– Det var så vellykket at vi nå forbereder en ny runde til høsten. I menigheten vår har vi hatt et bra konfirmasjons- og ungdomsarbeid, men det har skortet litt på tilbudet for voksne. Med Gospel explosion kom det folk, fortrinnsvis i 40-årene, som stort sett bare hadde vært innom et Ten Sing-kor i tenårene, eller nøyd seg med å synge i dusjen, sier ansvarlig for det lokale opplegget, Anette Wahl, som også er nestleder i Ullern menighetsråd

Hun sier de allerede er i gang med å forberede høstens prosjekt.

– Flere har allerede tatt kontakt. Dette har vært en blomstring for Ullern menighet. Kanskje blir Ullern Norges Harlem, smiler Wahl.

LES OGSÅ: Danser seg fri på Operaen

 

Sosial gevinst

Solist og mangeårig medlem i Oslo Gospel Choir (OGC), Kine Ludvigsen, har vært med på tre av de tidligere rundene med Gospel explosion, og skal være med på alle som nå står for tur.

– Dette er noe helt annet enn OGC, men det gir meg like mye. Jeg har vokst opp med gospel, det er blitt min greie, derfor er det også blitt viktig for meg å formidle gospelgleden videre. Det å skape noe sammen som vi gjør her, gir også en sosial gevinst, sier Kine Ludvigsen.

Disse dagene pågår øvelser med Gospel Explosion i Bergen med nesten 80 sangere for fullt.

– Vi stiller opp for alle som ønsker å ha et slikt prosjekt på sitt hjemsted. Vi trenger minst 50 sangere for at det skal gå rundt økonomisk. Det er en kontingent for de som melder seg på, men vi står for alle andre kostnader. Det er ingen risiko for kirker og menigheter å arrangere dette, sier Skaug.

 

Powered by Cornerstone