Tornefull dans på roser

– Å fokusere på noe annet enn sin egen begredelighet har nok hjulpet meg veldig, sier seriegrunder og musiker Leif Ingvald Skaug.

Alice Tegle: 29.05.2020

En sprek el-bil ruller inn på Mysen stasjon. Vinduet på førersiden glir sakte ned. Ut stikker et velfrisert hode med et colgatesmil om munnen. Hodet tilhører multikunstneren Leif Ingvald Skaug, gospelprofilen som nylig gikk ut i Dagen med ambisjon om å arrangere verdens største digitale korøvelse.

Fra baksetet der Korsets Seier utsendte blir plassert, av smittevernhensyn, fremstår han imidlertid mest jordnær – en hvilken som helst østfolding med hettejakke og formløse dongribukser. Bakoverlent, med én hånd på rattet og èn på giret, gir han gass. Turen går til der det hele startet, men først en liten avstikker, for deg som ennå ikke er sikker på hvem denne mannen er.

FAKTA

Leif Ingvald Skaug

  • Født: 20.04.1976
  • Sivilstatus: Gift med Michelle gjennom 24 år. En datter på 16 og en sønn 18 år.
  • Bosted: Mysen
  • CV: Utdanna markedsføring strategi, bibelskole, lovsangsleder, konsulent, toppleder/direktør
  • Beste egenskap: Generøs – med tid, penger, komplimenter – hele pakken
  • Beundrer: Morfar. Han hadde hjerte for de mennesker som var utenfor i samfunnet
  • Redd for: Døden
  • Leser: Alt for lite. Tvinger meg gjennom en roman eller to i feriene, men skulle gjerne lest mer ledelseslitteratur
  • Hører på: Alt mulig, bortsett fra death metal og Sputnik
  • Ser på: Prison break
  • Favoritt-bibelvers: Salme 23
  • Hva gjør du om ti år: Forhåpentligvis det samme jeg gjør nå, bare med større gjennomslagskraft

 

Sølvskje i munnen

Ja, han er bror til den kjente musikeren Trygve Skaug, men han er også gospel- og bedriftsgründer, kordigent organisten som har samlet norske kjendiser til digitale konserter hver uke gjennom hele koronakrisen. Konseptet ble kalt «Organisten inviterer».

«Visjonær gjennomfører» er måten Skaug presenterer seg selv som på nettsiden til «Skaug kommunikasjon». Listen over jobbrelaterte prestasjoner denne mannen har på CV-en sin er temmelig lang – men med god grunn.

– Noen spør meg om jeg er født med sølvskje i munnen, gliser Skaug.

 

SMAK AV HILMMEL: Leif Ingvald Skaug opplever han har et kall om å gi folk en smak av himmel. Foto: Alice Tegle

 

– Men det er jeg absolutt ikke, legger han ettertrykkelig til idet han parkerer bilen hvor han trådte sine barnesko, og hvor han nå er organist: i Mysen kirke.

Siden Skaug også er fotograf har han planlagt at fotograferingen til portrettintervjuet bør foregår her, for her er organisten på hjemmebane. Han smiler like avslappet til kamera enten han justerer scenebelysningen, hilser på forbipasserende eller synger og spiller piano.

Samtidig byr han på små hint av noe langt mindre flatterende, noe som skjer bak kamera, i kulissene, når scenelysene er slått av og applausen har stilnet, men den fulle og hele versjonen kommer først når vi har forlatt kirken og tatt inn på kafé.

Disiplinert guttunge

Med en far og mor som har oppmuntret uten å presse, fulgt opp uten å mase og spurt uten å grave, lå imidlertid mye til rette for at lille Leif Ingvald skulle lykkes.

Allerede som 8-åring praktiserte han en times selvpålagt øving på orgel hver dag.

 

FLINK GUTT: Kanskje var det slik suksesseventyret begynte for Leif Ingvald Skaug. – Jeg husker jeg satt i stua og spilte piano og gråt. Mamma satt og hørte på meg, men hun pusha ikke, sier Leif Ingvald Skaug, som sier han har hatt en sterk selvdisiplin gjennom hele livet. Foto: Alice Tegle

 

– Jeg spilte til jeg grein, men skulle ikke gi opp, ler han og rister på hodet av seg selv, halvt beundrende, halvt oppgitt.

Disiplinen ga uttelling. 13 år gammel fikk han sin første betalte organistjobb. I tillegg gikk 13-åringen på ski, spilte fotball, dirigerte kor og spilte i band.

Tenårene fyker avgårde. Som 17-åring blir Skaug kapellmester for russerevyen for kullet over ham. Leif Ingvald Skaug er ustoppelig. Men så skjer det noe.

Spydde og spilte

Det er generalprøve for russerevyen. Skaug brekker seg, og klarer nesten ikke bevege seg. Den unge kapellmesteren synker til bunns som en stein.

– Da var det full krasj, minnes han.

– Jeg ble kjørt hjem, måtte stoppe flere ganger og spy, for det var fysisk liksom.

 

INGEN SUKSESS: Leif Ingvald Skaug koser seg med lapper i det som før var konkurrenten til kaféen han selv startet på Mysen, men som han senere måtte legge ned. – Det er absolutt ingen suksess å stenge dørene, men etter hvert som jeg er blitt eldre er det blitt lettere å snakke om livets nedturer, sier han. Foto: Alice Tegle

 

Fem-seks forestillinger klarte 17-åringen før han dro hjem og låste seg inne på gutterommet. Han skjønner ikke at han er utbrent, det eneste han vet er at nok er nok.

– Det var ikke noen fra utsiden som pusha meg, jeg bare bestemte meg for at Gud, han vil jeg ha noe med å gjøre. Jeg vil slutte å drive med masse jenter, jeg skulle finne kona mi, slik at jeg kunne bruke tiden min på ting som hadde evighetsbetydning.

Skaug understreker han alltid vært kristen, men uten å være bevisst på kall og karakter.

– En fullstendig overgivelse til Ham var nytt for meg. Og jeg kom ikke ut fra det rommet før jeg hadde tatt beslutningen.

Omtrent en måned senere blir han sammen med pastordatteren Michelle, som i dag er kona hans.

– Så gikk det noen uker, og straks tenkte jeg at det er hun jeg skal gifte meg med. Og slik ble det, konstaterer Skaug.

Nå er det ramme alvor.

– Jeg valgte ikke en lett vei, vedgår gospelprofilen, om valget han tok på gutterommet som 17-åring.

– Noen ting ble veldig alvorlig.

Befaling fra oven

I stedet for å være musikkansvarlig for russen på sin egen alder, starter Skaug og medelever opp igjen det kristne skolelaget, med møter og bibelutdeling.

– Hva sa de rundt deg til denne forvandlingen?

– De trodde jeg var gal «Hva skjedde med ham liksom»?

 

HJEMME IGJEN: Etter at han ble døpt på ny som 17-åring Leif Ingvald Skaug har vært engasjert i Pinsebevegelsen og Misjonsforbundet.– Ringen er slutta. Det var som å komme hjem igjen, til kirken, sier Leif Ingvald Skaug, som nå er tilbake igjen i barndomsmenigheten Mysen kirke, hvor han er organist. Foto: Alice Telge

 

– Skjønner du at det kunne oppleves sånn fra utsiden?

– Jeg ble jo ganske radikal i huet, fordi jeg hadde en ganske radikal opplevelse der på gutterommet. Jeg sa at jeg opplevde Gud gitt meg instrukser, og så lenge jeg opplevde det, gikk jeg etter det.

Skaug døper seg på ny, blir pinsevenn som kjæresten og begynner på pinsemenigheten Salem sin bibelskole i Oslo.

– Da jeg begynte på bibelskolen tenkte nok de som ikke var kristne: «nå har det klikka for Skaug», men for meg var det helt naturlig, smiler han.

Deretter blir han sivilarbeider i samme menighet, så lovsangsleder og deretter misjonær i Wales sammen med kona Michelle. Samtidig begynner han å studere markedsføring.Han blir beste student på University of Glamorgan, Wales og samtidig få nest beste resultat i universitetets historie. På toppen av det hele blir han blir far for første gang.

Leif Ingvald Skaug er ustoppelig igjen. Etter fullført bachelorgrad og misjonstjeneste venter nye og større utfordringer i Norge.

Motgang i menigheten

Skaug-ekteparet takker ja til å bli pastorer i en pinsemenighet på Østlandet. De blir bedt om å hjelpe til med å legge en strategi for å nå flere unge. Småbarnsforeldrene gleder seg til utfordringen, men støter snart på problemer i menigheten, problemer som har satt seg i kroppen. Den dag i dag er det steder Skaug ikke kan gå uten å få vondt..

 

SMAK AV HIMMEL: – Det kallsansvaret jeg vet mange kjenner tyngende, er for meg en katapultgreie. Hvis jeg kjenner jeg begynner å bli sliten må jeg spole tilbake til hvorfor bryr jeg meg om dette.  Jo, det var for å gi mennesker en smak av himmel, sier Leif Ingvald Skaug, som har mange jern i ilden som kordirigent, organist, styreleder, fotograf og kommunikatør.
TURBULENT: Perioden i pinsemenigheten på Østlandet ble ikke helt som Leif Ingvald Skaug hadde sett for seg. Foto: Alice Tegle

 

–Det gjør fysisk vondt. Så sterkt inntrykk gjorde det på meg, sier Skaug og utdyper:

– Det ville ikke vært unaturlig om folk som hadde opplevd det samme som vi gjorde i den menigheten slutta med menighetsliv – for resten av livet. Det opplevdes såpass dramatisk.

I 2006 sier det bråstopp igjen. Kona Michelle blir veldig dårlig og hele familien Skaug sjekker inn på behandlingssenteret for psykiske lidelser, Modum bad. Der er de 14 uker i strekk.

– Det gikk bra. Vi er fortsatt gift og har det godt sammen, men sykdommen har ikke sluppet taket hjemme. Den er med oss hver dag, sier 44-åringen.

Kontrasten til den ildfulle kordirigenten vi er vant til å se er stor nå.

Som pastor i den aktuelle menigheten, i ledelsen av styrer, bistandsarbeid og imediebransjen kunne han like gjerne fortalt om all suksessen han opplevde på denne tiden, men gjør det ikke. Stadig leder han samtalen tilbake på utfordringene i livet hans.

– Er du ikke redd for at åpenheten kan gjøre det vanskelig å leve ut kallet ditt til å inspirere andre?

Leif Ingvald Skaug byr på colgatesmilet sitt igjen. Ser ikke særlig redd ut. Tvert imot.

– Det er viktig å være ærlig om hva livet byr på, og ikke prøve å være noe annet enn den man selv er. Kanskje kan det inspirere andre like mye som en perfekt fasade, sier 44-åringen.

Får energi av å jobbe

– Hvordan er det mulig å få til så mye på jobb når det er så mange utfordringer hjemme?

– For meg er det terapeutisk å være med mennesker, selv i livets nedturer. Å få lov til å fokusere på noe annet enn sin egen begredelighet har nok hjulpet meg veldig, sier Skaug.

Smilet blir bredere nå når han kommer inn på Michelle, kona hans gjennom 24 år.

– På tross av utfordringer med sykdom har hun sett at det kan tjene familien at jeg er på arenaer hvor jeg får overskudd. Det gjør utfordringene lettere å takle.

 

SOSIAL: Leif Ingvald Skaug treffer kjentfolk overalt i hjembygda Mysen. – Å treffe folk gir meg masse energi, sier 44-åringen. Foto: Alice Tegle

 

– Å få skape settinger hvor mennesker får en smak av himmel, er noe av det beste jeg vet. Det er som å sette inn ladekabelen. Jeg kan leve uker på det.

Den karismatiske gestikuleringen er tilbake. Konturene av Norges kanskje mest profilerte kordirigent begynner å ta form, gründeren bak prosjektkoret Gospel Explotion som fra den spede begynnelsen har vokst til å holde konserter til lands og til vanns, og nå under pandemien, også digitalt og internasjonalt.

Når du leser dette, er Norge i ferd med å åpnes igjen. Leif Ingvald Skaug har lagt bak seg uker med opptil 20 timers arbeidsdager. I fjor hadde han hele 120 reisedøgn, og slik har det vært hele hans voksne liv.

– Hvordan orker du?

– Jeg har fundert en del på det. Folk tror jeg har ADHD, men jeg har ikke det, humrer mysenmannen.

Nå er colgate-smilet også tilbake.

– Det er nok heller en dyp bevissthet av mitt kall, at jeg kan gi folk en smak av himmel gjennom musikken og det jeg driver med. Men det har tatt mye tid, da.

– Hvordan har det vært å kombinere dét kallet med familie?

Prioriterte feil

– Det er utfordrende.

– Jeg tenker på ungene mine, sier han, og det virker som han gjør nettopp det, tenker på barna. Blikket er festet i bordet, hendene knyttet sammen i fanget. Den ruvende skikkelsen hans er nesten litt krumbøyd nå.

– Det at jeg har jobba så mye er ikke noe jeg er stolt over, og det håper jeg barna ikke har lidd for mye av. De har nok reflektert en del over det, og vi har snakket om det hjemme.

Pause igjen.

 

RIVJERN: – Det som driver meg er å gi folk en smak av himmel. Opplever jeg at jeg dét kan jeg jobbe mye, sier Leif Ingvald Skaug, somnå har lagt bak seg 20-timers arbeidsdager mens Norge var Korona-nedstengt. Foto: Alice Tegle

 

– Jeg opplever at vi er nære, og jeg prøver å ikke sitte med laptopen i fanget når jeg kommer hjem, men der har jeg elendig disiplin, sier han, med trykk på elendig.

– Mange skulle nok gitt mye for å fått en liten flik av den selvdisiplinen når de i stedet kunne ligget på sofaen og sett TV?

– Ofte har jeg tenkt om folk jeg ser opp til at jeg skulle vært i deres sko, men det er ikke før du har gått noen år i samme sko som dem at du eventuelt kan vurdere om de har et liv å trakte etter, konkluderer en åpenhjertig Leif Ingvald Skaug.

Med stort smil takker han kafé-medarbeiderne for maten før han setter kursen tilbake mot Mysens kanskje sprekeste bil.

Riper i lakken har han kanskje, men svinene er i alle fall sluppet ut av skaugen.

Powered by Cornerstone